Historia

Toiminnan alku ja sotavuodet

Rytkönen & Co sai alkunsa vuonna 1932 kun liikennöitsijä Hannes Rytkönen aloitti yritystoiminnan kuorma-autonkuljettajana Kiuruvedellä. Neljä vuotta myöhemmin Hannes hankki ensimmäisen linja-auton, jolla ajettiin linjaa Kiuruveden kirkonkylän ja Niinimäen kylän välillä. Tätä vuoroa ajetaan edelleenkin tänä päivänä.

Vuonna 1939 toisen maailmansodan syttyminen keskeytti yritystoiminnan ja Hannes joutui sotarintamalle. Linja-auto maalattiin valkoiseksi ja varustettiin Punaisen ristin tunnuksella. Hannes toimi koko sodan ajan ambulanssikuljettajana kuljettaen haavoittuneita eturintamalta kenttäsairaalaan. Sodan päätyttyä mies ja auto palasivat kotiin lähes täysin riekaleina.

Vaikka sodan rankat kokemukset jättivät mieheen pysyvän jäljen ei periksi antamaton ja sanojensa mittainen Hannes lannistunut. Rohkeus ottaa riskejä vei yritystä eteenpäin ja Hanneksen puoliso Elma ryhtyi hoitamaan yrityksen suhdetoimintaa ja taloushallintoa.

Kuvassa kuljettaja Emil Jumppanen ja Volvo vm.1948 olivat v.1952 Helsingin Olympialaisissa kuljettamassa Jugoslavian joukkueen urheilijoita koko kisojen ajan

Linjaliikenne H.Rytkönen & Pojat

Yritykseen onnistuttiin hankkimaan sodan jälkeen uusi linja-auto, näin yritystoimintaa voitiin taas jatkaa. 1950-ja 60 luvulla maa oli jälleenrakennettu ja kaupungistuminen, teollistuminen voimistuivat. Myös linjatoiminta alkoi kannattamaan paremmin. Samaan aikaan yritykseen tulivat mukaan perheen pojat Pentti ja Pauli, sekä myöhemmin 70-luvulla Pentin vaimo Raili toimistonhoitajaksi. Yrityksen nimeksi vaihdettiin H.Rytkönen & Pojat. Linja-liikenteen suotuisaan kehittymiseen vaikuttivat suuresti koululaiskuljetukset.

Rytkönen & Co

1980-luvulla liiketoiminta alkoi kehittymään linjaliikenteestä enemmän tilausajotoimintaan. Hannes vetäytyi eläkkeelle ja hänen poikansa jatkoivat toimintaa. Yrityksen nimi myös vaihdettiin Linja-autoliikenne Rytkönen & Co:ksi.

Oy Rytkönen & Co

1990-luvulla toiminta edelleen kehittyi enemmän tilausajojen suuntaan. Toiminta laajeni myös Kiuruvedeltä Pyhäsalmelle ja Pieksämäelle. Pentti Rytkönen jäi pois toiminnasta ja hänen poikansa Jukka, Tuomo ja Heikki siirtyivät omistajiksi yhdessä Pauli Rytkösen kanssa. Vuoden 2004 alusta yritysmuoto vaihdettiin osakeyhtiöksi vastaamaan paremmin ajan vaatimuksia, joten nimi myös vaihtui Oy Rytkönen & Co:ksi.